2015. ápr 28.

Lonely Planet- Beijing

írta: K. Tündi
Lonely Planet- Beijing

Április 1-én megjelent a Lonely Planet útikönyvsorozat legfrissebb kötete Pekingiről.

Már nagyon izgatottan vártam a megjelenést, de húgom elég erőteljesen beszélt le a megvásárlásáról, mondván drága, meg angol nyelvű (nem mintha ez akadály lenne), és várjuk hátha kiadják magyarul is (2007-ben megszűnt a magyar nyelvre fordítása ennek a sorozatnak). Nem sokkal később hozta a születésnapi ajándékomat, ami hát milyen meglepetés, de az útikönyv volt.

Ebben a bejegyzésben, erről a fantasztikus kis könyvről szeretnék beszámolni.

 lp.jpg

Szkeptikus vagyok az útikönyvekkel kapcsolatban, hiszen az internetről annyi minden elérhető. Blogok, személyes beszámolók... A tavalyi shanghai-i útnál nagyon nagy hasznát vettük ezeknek. Sok magyar oldalt is találtunk. Gondoltam, nem lesz ez másként Pekinggel sem, pláne, hogy itt még több turista fordul meg, és ha valakinek azt mondjuk Kína, ő rávágja, hogy Peking és Nagy Fal.

Hát, ahogy elkezdtem bújni a netet és információt vadászni, egyre jobban kétségbe estem, hiszen elég szegényes, amit találtam. Ami viszont ennél is nagyobb probléma, hogy egyáltalán nem friss. A 2008-as pekingi olimpia miatt, mindenki ott nyomult, rengeteg bejegyzés, beszámoló készült, de ugye azt nem is kell mondani, hogy 6-7 év elteltével ezek az információk már mit sem érnek. Így jött a következő lehetőség, az útikönyvek. Sajnos itt sem volt másként a helyzet, mint az internettel. Mintha 2008-ban Kína megszűnt volna létezni az utazni vágyók számára. Semmilyen friss kiadvány nem került a polcokra.

Nagy szerencse, hogy külföldön azért adnak még ki friss útikönyveket. Nem csak friss papírra nyomva, hanem friss tartalommal is.

A könyv terjedelmét tekintve, 304. oldal. Azt hittem, hogy valami dundi kis kiadvány lesz, de nagy örömmel fogadtam, hogy elég utazóbarátra sikerült, mert még egy kisebb válltáskába is kényelmesen elfér. rengeteg hasznos, és ami fontos friss információval van tele. Az egyes turista célpontokhoz nem csak leírást ad a látnivalóról, hanem arról is tájékoztat, hogy hol érdemes enni a közelben, és ha már ott vagyunk, merre is induljunk tovább. Lehetőséget kínál az adott környéken biciklis útvonalra és gyalogosra is, hol mit érdemes útba ejteni.

A széljegyzetekben megtalálható egy csomó olyan információ, amit csak azok tudhatnak akik ott jártak és kitapasztalták. Ami fontos még, hogy Peking sajnos arról híres, hogy mindenütt van belépő. Ha nem is sok (2-5 yüen), de fizetni kell. Itt is naprakész információkat találunk, így könnyű előre kalkulálni a jegyárakkal. Mindenhol feltüntetik, hogy milyen tömegközlekedési eszközzel lehet megközelíteni a kiszemelt helyet. 

Akinek nem elégek a pekingi látnivalók, azoknak felkínálnak alternatívákat egynapos kis kirándulásokra. Érdekesség, hogy Peking vonzáskörzetében kb. 100 km-t el lehet menni helyi járatos buszokkal, mindössze 5 yüenért (ha van közlekedési kártyánk, akkor ebből az árból 60% kedvezmény még lejön).

E mellé én még kis széljegyzetekkel is készülök, a fontosabb tudnivalókkal pl. hogy ne induljunk neki hétfőn a Tiltott városnak, mert nincs nyitva, vagy hogy a Tienammen tér, naponta csak 5 órát tart nyitva, azt is délelőtt :)

Kedvenc részem a könyvből eddig, a bevezető:

"Első alkalommal jársz Pekingben:

Topp tippek az utazáshoz

  1. Tanulj annyit kínai szót amennyit csak tudsz, mielőtt útnak indulsz (köztudott, hogy Pekingben az angollal, vagy bármelyik már idegen nyelvvel nem sokra megy az ember)
  2. Bérelj biciklit. Peking tökéletes arra, hogy kerékpárral fedezd fel.
  3. Minden nevet és címet írj le kínaiul, ahova aznap mentek és a hotel elérhetőségei is legyenek mindig nálad, természetesen kínaiul (az előbb leírt okokból)
  4. Próbálj ki annyiféle kínai kaját amennyit csak tudsz. Pekingben mindenféle konyha megtalálható a Pekingi kacsától kezdve, a szecsuáni konyháig. Ragadj meg egy evőpálcát és vágj bele. Ohh, és ne hallgass azokra, akik azt mondják került az utcai kajásokat- borzalmas tanács. (Peking is híres a streetfoodról. Már kicsit bánom, hogy Shanghaiban nem voltunk bátrabbak ezen a téren. Kár, hogy a jian bing -et  (én csak úgy hívom kínai palacsinta) csak az utolsó héten mertük kipróbálni. Nagyon finom. Biztosan nem fogom most sem kihagyni)

A könyvet a legkönnyebben innen szerezhető be (bár a kiadás napján már el is fogyott... újranyomtatásra vár)

http://www.bookdepository.com/Lonely-Planet-Beijing-Lonely-Planet/9781743213902

Szólj hozzá

útikönyv Peking streetfood